A Borussia Dortmund történelme – 1960-as évek

1960

Valószínűleg sokakat foglalkoztat a csapat történelme, hiszen a Borussia Dortmundot immáron több mint 100 éve, 1909-ben alapították meg. A csapat azóta számos eseményt megélt, jutott már mennybe, vagy épp toporgott a pokol tornácán, ami biztos, hogy nem egy átlagos klub nem egy átlagos életútjáról van most jelenleg szó. Jelen áttekintő a kezdetektől fogva öleli fel a klub legnevesebb történéseit napjainkig bezárólag.

1964. 05. 12 – Az igazgatóság kirúgja Eppenhoffot / Eppenhoff kirúgja az igazgatóságot
Egészen rendkívüli fejleménynek hatott, hogy ezen a napon az Inter Milan elleni meccset követően Hermann Eppenhoffot kirúgták. Eppenhoff ügyvédjének közbeavatkozásának köszönhetően az egész igazgatótanács lemondott, kijelentve, hogy valamennyi poszt választások során kerül betöltésre. Az ok? A protokoll nyilvánvaló megsértése a választásokon, mely 1964. január 27-re datálható. Elméletben a jogsértést az jelentette, hogy az elnököt, Kurt Schoienherrt soha nem választották meg valójában, így Eppenhoff kirúgása nem tartozhatott a jogkörébe. Az ünnepelt edző így ismét edzést tarthatott a következő napon. 1964. május 29-én egy rendkívüli ülést tartottak, hogy megválasszák az igazgatóság új tagjait. Ez vetett véget annak a drámának, amilyet a német futball korábban még sohasem látott.

Az indok, amiért kirúgták Eppenhoffot az Inter meccset követően az volt, hogy nem túl hízelgő megjegyzéseket tett az igazgatósági tagok irányába. Eppenhoff közkedvelt figurája volt a Dortmundnak, az ő irányítása alatt nyerte meg a bajnokságot a csapat 1963-ban. Európában is nagyszerű győzelmeket aratott, legyőzte például a Lyn Oslo, Benfica és Dukla Praha csapatát is, miközben az egykori Schalke-játékos maximális bizalmat élvezett az öltözőben. Az, hogy voltak nézeteltérései bizonyos emberekkel az igazgatóságból, néha pletykaként terjedt a klub folyosóin.

1966. 05. 06 – A dortmundi „ámokfutás”: A BVB legyőzi a Liverpoolt, és ezzel megnyeri a KEK-et

Százezrek tolongtak Dortmund utcáin ezen az estén, hogy üdvözlői legyenek a hazatérő győztes csapatnak, amely 2-1-re győzte le a Liverpool együttesét, és megszerezte a klub első európai címét. A gólszerző Held és Libuda volt a nap hőse, de Tilkowski, Cyliax, Redder, Kurrat, Paul, Assauer, Schmidt, Sturm és Emmerich szintén részesült az önfeledt tömeg ovációjából. A polgármester, Dietrich Keuning üdvözölte újra otthon a csapatot, a BVB elnök Steegman, és az edző, Multhaup pedig megköszönték szavait. A sárga-feketék a glasgowi Hampden Parkba esélytelenebbként érkeztek.

Az elmélkedések szerint a Beatles városából érkező csapat túl erősnek ígérkezett a BVB számára, viszont ők sokkal okosabban játszottak, és megnyerték az egy az egy elleni párharcokat is. Assauer, Sturm, Paul és Tilkowski kiemelkedően játszottak egy csapatnyi hős között. A BVB a döntőbe vezető úton a La Valetta, Szófia és Atlético Madrid csapatát győzte le. A Német Kupa megnyerésével kvalifikálták magukat a Kupagyőztesek Európa-Kupájába, az Alemannia Aachen csapatát győzték le 2-0-ra az előző szezonban. Első alkalommal tette tiszteletét egy német elnök személyesen a döntőben.

1966. 07. 20 – ’Emma’ az évszázad gólját szerzi
A Borussia gólkirálya, Lothar „Emma” Emmerich felhívta magára a figyelmet azzal, hogy egy lenyűgöző gólt szerzett Németország színeiben a világbajnokságon, Spanyolország ellen. A 39. percben Emmerich rástartolt egy hosszú labdára, melyet Overath küldött a bal szélen, majd lövése megállíthatatlanul csapódott be Inbar kapujának felső sarkába, mellyel 1-1-re módosult az eredmény. Ezt a gólt a média rögtön az „évszázad találatának” titulálta.

Uwe Seeler találata jelentette a győzelmet a németek számára. Ő volt az, aki megkérte az edzőt, Helmut Schoent, hogy hívja be Emmerichet. Emmerich több társa is jelen volt, Hans Tilkowski és Siggi Held szintén csapattagként szerepelt.

1968/69-es szezon – Kutya harapta Rausch – Nigbur esete a jégkrémárussal
A BVB és Schalke 04 közti találkozók mindig különlegesek, és néha az ezzel kapcsolatos események körül is annyi izgalom adódik, mint a mérkőzés körül. Ezek közé tartozik például az az 1968/69-es találkozó, amikor egy rendőrkutya kiszabadult vezetője kezéből, és elkezdte üldözni a Schalkés hátvédet, Friedel Rauschot. A kutyán nem volt szájkosár, így a vége harapás, és a vele járó könnyes fájdalom lett. Szerencsére Rausch megúszta az esetet egy húsba vájó sebbel, és egy állatorvos révén megerősítették, hogy a kutya sem volt felelős az incidens miatt. A 70-es évek elején Norbert Nigbur védte a Schalke hálóját. Amíg csapata támadást kezdeményezett a BVB ellen, Nigbur a 16-osa vonalán bolyongott. Ezt látva egy jégkrémárus belopakodott a pályára a Schalke kapuja előtt, majd kilépve megkínálta Nigburt egy jeges hűsítővel. Ez telitalálatnak bizonyult!

1968/69-es szezon – A legszórakoztatóbb kérdés
A 60-as évek végén a csapat edzője Hermann Lindemann volt, akinek hiúságánál csak rossz látása volt nagyobb problémaforrás. Ez a kombináció gyakran vezetett ahhoz, hogy megjelent az oldalvonalnál az egyébként hasznot jelentő szemüvege nélkül. Az alábbi beszélgetés közte, és egy játékosa között zajlott le egy mérkőzés végéhez közeledve:
Lindemann: Mondd, a 85. percben hogy engedheted meg azt magadnak, hogy az embered betörjön a büntetőterületen belülre őrizetlenül, és kapura lőhessen?

Játékos: Úgy, hogy büntetőt rúgott.