A Borussia Dortmund történelme – 1970-es évek

1970

Valószínűleg sokakat foglalkoztat a csapat történelme, hiszen a Borussia Dortmundot immáron több mint 100 éve, 1909-ben alapították meg. A csapat azóta számos eseményt megélt, jutott már mennybe, vagy épp toporgott a pokol tornácán, ami biztos, hogy nem egy átlagos klub nem egy átlagos életútjáról van most jelenleg szó. Jelen áttekintő a kezdetektől fogva öleli fel a klub legnevesebb történéseit napjainkig bezárólag.

1974. 04. 02 – A Westfalenstadion megnyitja kapuit

Ezen a napon megtapasztalhatta a közönség, milyen Németország legszebb stadionja, melyben egy barátságos találkozót szerveztek a BVB és Schalke 04 között (0-3), hogy pénzügyi bevételt szerezzenek az elszegényedett BVB számára. A város polgármestere, Guenter Samtlebe és a BVB elnöke 54.000 fős közönség előtt tette meg tiszteletkörét. A stadion az 1974-es világbajnokság okán épült, ez pedig azt vonta maga után, hogy ez lesz a helyi bajnokságban szereplő Borussia Dortmund otthona. A stadion 32 millió márkába került, ebből a tanács mindössze hatmilliót állt, a maradék pénzt pedig gyűjtésekből, a szövetségtől valamint az észak-rajnai vesztfáliai önkormányzattól kapták. A projektet rengeteg kritika érte, mondván ezt a pénzt lehetett volna más célokra is költeni. A Dortmund otthont adott a Skócia-Zaire, Bulgária-Hollandia és Hollandia-Svédország találkozóknak, (később pedig a Brazília-Hollandia mérkőzésnek is).

Az első gólt az új stadionban egy fiatal hölgy szerezte, név szerint Margarethe Schaeferhoff, aki 18:18-nál talált be a TBV Mengede – VfB Waltrop mérkőzésen. Valójában azonban az e napi nyitómeccset nem tekintették hivatalosnak, mivel a Német Futballszövetség a stadion megnyitását egy válogatott mérkőzésen, a Németország-Magyarország találkozón tette hivatalossá két héttel ezután.

1976 májusa – Zoltán madarakat fog!
A BVB középpályása, Varga Zoltán emlékezetes maradt, mint bajnok madárfogó, miután a Westfalenstadionban a BVB egy hazai meccsén előadta bohóckodását. Macskaszerű lopakodással osont a madár közelébe, mely az első félidő folyamán gyakorta röpködött a BVB 16-osa és a szögletzászló között. A madárra végül Varga lecsapott, és hamarosan trófeaként az ég felé emelte, amelyet a közönség tapssal jutalmazott. A válogatott játékos átadta a madarat a pályamesternek, Walter Betzernek, aki a stadion falain kívül szabadul engedte az állatot.

1978. 05. 01 – Tengernyi gól, mely Rehhagel bukását jelentette

A Borussia Dortmund hivatalosan megvált edzőjétől, Otto Rehhageltől ezen a reggelen. A BVB 12-0-s vereséget szenvedett el a Borussia Mönchengladbachtól a düsseldorfi Rhein Stadionban az előző napon, utolsó meccsükön a szezonban. A csapat rendkívül kiábrándultan játszott, csak egy ember szíve volt a helyén, mégpedig a tartalékkapusé, Peter Endrulaté, aki védte a kaput. Ez az eredmény majdnem a Gladbach Bundesliga-győzelmét jelentette, azonban az 1. FC Köln 5-0-s győzelme a St. Pauli fölött elegendő volt ahhoz, hogy ők szerezzék meg a címet.

Rehhagel 1976 júniusa óta vezette a csapatot. Miután elcsalogatták előző helyéről, az SV Werder Brémától és átvette a munkát Horst Buhtztól, a BVB-t visszavezette a Bundesligába, miután otthon és idegenben is legyőzték az 1. FC Nürnberg csapatát.