A Borussia Dortmund történelme – 1980-as évek

1980

Valószínűleg sokakat foglalkoztat a csapat történelme, hiszen a Borussia Dortmundot immáron több mint 100 éve, 1909-ben alapították meg. A csapat azóta számos eseményt megélt, jutott már mennybe, vagy épp toporgott a pokol tornácán, ami biztos, hogy nem egy átlagos klub nem egy átlagos életútjáról van most jelenleg szó. Jelen áttekintő a kezdetektől fogva öleli fel a klub legnevesebb történéseit napjainkig bezárólag.

1984. 09. 08: Egli: Tisztázva / Bizonyíték: Videófelvétel
1984. augusztus 28-án André Eglit leküldték a pályáról a BVB FC Uerdingen elleni meccsén. Ezen a napon viszont valamennyi vádpont alól tisztázták. A tanács által rögzített videófelvételt a DFB elé terjesztették, és az edző, Tippenhauer kérvényezte ennek figyelembe vételét. Ez volt az első alkalom, hogy a DFB engedélyezte külső bizonyítékok használatát is ilyen ügy folyamán. Egli: „Az igazgatóság által rögzített videón tisztán látszik minden, amit mondtam, és hogy nem feketítettem be senkit.” A BVB a klub fennállásának 75. évét ünnepelte, ennek apropóján rögzítette a találkozót, és a szerencsének köszönhetik azt, hogy ezt a jelenetet felvették, és fel tudták használni előnyükre a tárgyalás során.

1989. 06. 25 – A sárga-feketébe öltözött Firedensplatz – a kupagyőztes BVB hazatér

A nemrég átnevezett Friensplatz volt vendéglátója ezen a napon annak a 250.000 fanatikus BVB drukkernek, akik egy felvonuláson ünnepelték a hazatérő, kupagyőztes hősöket. Ezt az alkalmat az igazgatóság és a BVB együtt hozta össze, a csapat Werder Bréma ellen aratott berlini győzelmét követően. A „berlini hős” a 4-1-es győzelem során a két gólt vállaló Norbert Dickel volt, aki súlyos sérüléssel játszott; Mill és Lusch volt a másik két gól szerzője. Ezt követően jött létre a ma már hagyománnyal bíró és rendkívül sikeres szurkolói találkozó, mely 1987-től kezdődött a BVB nemzetközi meccseivel kapcsolatosan, és ez egy remek példája annak, hogy a klub és igazgatóság remekül tud együttműködni