A Borussia Dortmund történelme – 1990-es évek

1990

Valószínűleg sokakat foglalkoztat a csapat történelme, hiszen a Borussia Dortmundot immáron több mint 100 éve, 1909-ben alapították meg. A csapat azóta számos eseményt megélt, jutott már mennybe, vagy épp toporgott a pokol tornácán, ami biztos, hogy nem egy átlagos klub nem egy átlagos életútjáról van most jelenleg szó. Jelen áttekintő a kezdetektől fogva öleli fel a klub legnevesebb történéseit napjainkig bezárólag.

1992. 05. 16 – Négy percen múlt – a Stuttgart a német bajnok 1992-ben
A Borussia gyászol. A Bundesliga utolsó játéknapján, egészen a 86. percig úgy tűnt, hogy 29 év várakozás után ismét a sárga-feketék hódítják el a bajnoki címet. De jött egy Guido Buchwald gól a VfB számára a Leverkusen ellen, amellyel így 2-1-re győztek, és a BVB álmai porba hullottak. A 30.000 drukkernek, akik a Friedensplatzon nézték a Duisburg elleni meccset, csak a néma hallgatás maradt. Már-már zsebükben érezték a bajnoki címet, végül csak a második hely adott okot az… „ünneplésre”. Hogy is történt mindez? A 34., egyben utolsó játéknapon a BVB Duisburgban, a VfB Stuttgart Leverkusenben, az Eintracht Frankfurt pedig Rostockban harcolt a bajnoki címért, melyre mind esélyesek voltak. A Frankfurt vereséget szenvedett, így már csak két csapat küzdött a titulusért. Chapuisat góljának köszönhetően már 10 perccel a kezdés után megszerezte a vezetést a BVB, és ettől a ponttól kezdve végig előnyben is maradtak. Eközben a Bayer 04 vezetése láttán a Friedensplatzon optimista hangulat uralkodott. Végül azonban a 41. percben előbb az egyenlítő találat érkezett, majd megszerezték a svábok a győzelmet. Így a Stuttgart, Eike Immellel a kapuban, 1992 bajnoka lett a Bundesligában.

1992. 05. 17 – házasság 30.000 ember előtt
30.000 BVB drukker ezen a napon szemtanúja lehetett a Bundesliga történetének legfurcsább házasságkötésének. A jelenet a városközpontban, a Friedensplatzon játszódott le. A legtöbben azért mentek ki, hogy a 91/92-es szezonban megtekintsék az MSV Duisburg elleni találkozót, de Jörg Enseling a drukkolás mellett megragadta a lehetőséget, és kedvesétől, Tanjától annyit kérdezett: „Hozzám jössz feleségül?” Szerencsére nagyon boldog lett ettől, és igent mondott. Ez volt egyben a fiatal Tanja 20. születésnapja is. Szép születésnapi ajándék, nemde? Ez a nap tökéletes lett volna akkor, ha a BVB megnyeri a Bundesligát, de sajnos ez már nem következett be.

1995. 05. 05 – Bővül a Westfalenstadion – szerződés köttetik egy emlékezetes napon
Ezen a napon volt a 29. évfordulója a Liverpool felett aratott győzelemnek, és egyben ezen a született meg egy közös projekt is a város, és a klub között. A polgármester, Guenter Samtlebe és a BVB főnöke, Dr. Gerd Niebaum prominens személyek előtt aláírt egy szerződést, melynek értelmében a stadion és annak környékének részére folyósítanak évi egy milliós kölcsönt, és a vállalkozás a „Westfalenstadion Dortmund GmbH & Co. KG“ nevet viselte. Ez a szervezet így azt tervezte, hogy kibővíti a stadiont. Kezdetnek a két fő lelátó bővítése volt a cél, mely 60 millió német márkába került, majd a két végét kívánták bővíteni és renoválni. A cél az volt, hogy egy 70.000 fő befogadására alkalmas stadion épüljön. A tanácsnak ehhez egy pennyvel sem kellett hozzájárulnia. Ez volt a második alkalom, hogy a BVB átvette a kezdeményezést stadionépítés terén Németországban. 1924-ben emiatt kis híján csődbe jutottak, mikor a Weiße Wiesét Borussia Sport Parkká alakították 50.000 német birodalmi márka ellenében.

1995. 06. 17 – Könnyes nap: Flemming Povlsen visszavonul
A Friedensplatz talán ezen a napon élte meg a legtöbb könnycseppet, amelyet kettő érzelem is kiváltott az emberekből: egyrészt a BVB 2-0-s győzelmet az 1995-ös Bundesliga győzelmet jelentette, másrészt pedig ekkor intettek végleg búcsút a közönségkedvenc Flemming Povlsennek. Mintegy 40 BVB szurkolói klub csatlakozott a színpadon Pur Harmoniehoz és Karl-Heinz Bandoszhoz (a Heja BVB szerzőjéhez), hogy elbúcsúzzanak a dán válogatott játékostól, aki sérülése miatt visszavonult. Az 1992-es Európa-bajnokot rengeteg ajándékkal lepték meg az itt eltöltött idejéért, és a BVB edzője, Michael Meier magasztalta, dicsérte azt az embert, aki ezek után hazatért Dániába, hogy együtt éljen a családjával.

1997. 04. 09 – Szurkolói találkozó Manchester ellen: Az angol sajtó horrort ígér
Az Alten Markton megtartott szurkolói találkozó, mely a BVB Manchester United elleni meccse kapcsán (Bajnokok Ligája, középdöntő) jött létre, nagy sikert tartott. Közel 6.000 BVB és MU drukker keveredett boldogan, és – első alkalommal – az estig nyúló rendezvény során óriás kivetítőn is mutatták a mérkőzést. Ez nagy segítséget jelentett azoknak a manchesteri drukkereknek, akik jegyek nélkül érkeztek a helyszínre. A nap fénypontját kétségkívül a Manchester United legendája, Bobby Charlton jelentette azon a délutánon. Charlton mindenkit arra kért, hogy a barátság szellemében élvezzék a találkozót, és kérését meghallgatták. Még az UEFA megfigyelői is lenyűgözve álltak. Ez egy remek példája volt a dortmundi vendégszeretetnek a futballszurkolók irányába. Különösen fontos volt, hogy ilyen jól alakultak a dolgok, mivel az angol sajtóban arra számítottak, hogy egy rémes este következik, mely a „harcra invitál” csupán. A Manchester United igazgatósága ezt követően igyekezett hasonlóan színvonalasan vendégül látni a két héttel későbbi visszavágón a vendégek szurkolóit.