A Borussia Dortmund történelme – 2000-es évek

2000

Valószínűleg sokakat foglalkoztat a csapat történelme, hiszen a Borussia Dortmundot immáron több mint 100 éve, 1909-ben alapították meg. A csapat azóta számos eseményt megélt, jutott már mennybe, vagy épp toporgott a pokol tornácán, ami biztos, hogy nem egy átlagos klub nem egy átlagos életútjáról van most jelenleg szó. Jelen áttekintő a kezdetektől fogva öleli fel a klub legnevesebb történéseit napjainkig bezárólag.

2000. 04. 14 Kétemberes munka: Lattek és Sammer a BVB megmentéséért

A Kicker sportmagazin írására hivatkozva Udo Lattek első megjelenése a BVB edzőtáborában Rabenlohban úgy hatott, mintha egy földönkívüli érkezett volna. Nem csoda, hiszen egy 65 éves, már visszavonult ember kinevezése nagy szenzációt keltett. Segédje a 32 éves Matthias Sammer volt, aki edzői licenszét csak két hónappal később szerezte meg. Talán ez a munka, mely összefogást igényelt egy olyan krízisben levő csapatnál, mely 12 mérkőzés óta nyeretlen volt, valóban elbírta egyszerre két ember szolgálatait is. A két férfi egyértelműen felosztotta a szerepeket. Udo Lattek kezelte a médiát, remek motiválóként csökkentette a nyomást játékosain, míg a tökéletességre hajtó és analizáló Matthias Sammer a taktikáért volt felelős. A küldetést teljesítették. A BVB nyolc pontot szerzett utolsó 5 meccsén, és a 11. helyre kapaszkodott fel a tabellán. Udo Lattek ezt a stresszes utolsó hetek végét jelentő napnak titulálta, és visszatért a TV-kommentátori szerepéhez. Az új fiú, Sammer pedig egyedül vitte tovább a csapatot.

2000. 10. 31 – BVB a tőzsdén: A jövő itt kezdődik
A BVB gyakran volt az élen a futballt érintő dolgokban. Ők voltak az első olyan csapat, amely kétszer nyert bajnokságot ugyanazzal a kezdővel; az első olyan német klub, amely Európában is győzni tudott 1966-ban, és első német csapatként nyerték meg a Bajnokok Ligáját 1997-ben. 2000 októberében pedig az első olyan csapat lett, melyet a tőzsdére vittek. A nyitó áruk a frankfurti piacon 11 euró volt.

Ezt a döntést az 1999. november 28-án tartott éves közgyűlésen hagyták jóvá, melynek értelmében a klubot újraalkották, mint részvénytársaságot. A céljuk ezzel az volt, hogy megerősödjenek anyagilag, ezáltal hogy részt vehessenek nemzetközi színtéren is. A BVB elnöke, Dr. Gerd Niebaum elmondta: ez a BVB második születésnapjaként tekinthető, majd hozzátette: „Ha egy olyan klub, mint a BVB együtt játszhat a nagyfiúkkal Európában nem csak az elkövetkező két-három évben, hanem a következő tizenötben is, akkor elmondhatjuk, hogy ez a lépés sikeres volt.”

2000. 11. 14 – Heiko Herrlich kritikus betegsége
Nem csak a BVB drukkereit, az egész futballvilágot megrázta a hír azon a BVB sajtókonferencián, ahol kiderült: Heiko Herrlichnél agydaganatot diagnosztizáltak. A csatár arra panaszkodott Dr. Niebaumnak, hogy látászavarai vannak, így derült fény a problémára. Érthető módon lehangoltan annyit mondott: „Szomorúak vagyunk. Ez megmutatja, hogy vannak sokkal fontosabb dolgok is a futballnál, eredményeknél és ligapozícióknál. Mindazonáltal az orvosi stábunk jelentette, hogy jó esély van arra, hogy Heiko teljesen rendbe jön, és folytathatja játékosi karrierjét.” A bejelentést követő napokban a BVB-t faxok és e-mailek tömkelege árasztotta el a futball világából, melyekben jókívánságukat fejezték ki Heikonak. Négy hónappal később Herrlich sajtókonferenciát tartott, melyen köszönetét fejezte ki a remek munkáért az orvosoknak, hiszen legyőzte a daganatot. Szintén köszönetét fejezte ki a klubnak, és különösen a csapatorvosnak, Dr. Preuhsnak, aki mindig mellette állt. 2001. július 3-án, egy Kriensben tartott felkészülési tornán Herrlich visszatért a BVB soraiba.

2002. 04. 04 – Egy ragyogó európai éjszaka: Amoroso csúcsformában a Milan ellen
A fiatalabb BVB drukkerek nem hittek a szemüknek, míg az idősebbek előtt felsejlett a lenyűgöző 5-0-s győzelem a Benfica ellen 1963-ból. Szenzációként hatott, de teljesen megérdemelten, a Borussia Dortmund kardélre hányta az AC Milan együttesét az UEFA-kupa elődöntőjének első felvonásában. A hatszoros európai, háromszoros világbajnok klubot nemes egyszerűséggel elsöpörték. Kétségkívül a legnagyobb hős Marcio Amoroso volt, aki mesterhármast jegyzett (8., 34. és 39. percben). A félidőben így majdnem véget is ért a találkozó, de biztos, ami biztos elven Heinrich még egy negyedik gólt is szerzett a 63. percben. Nemcsak az eredmény, hanem annak módja is lenyűgöző volt, ahogy az olasz legendákat megsemmisítették Amoroso, Ewerthon és Dedé vezetésével, és bearanyozták az estéjét egy csodálatos futballal annak az 52.000 drukkernek, akik a helyszínen tartózkodtak.

A négy gólos előnyre nagy szükség volt a visszavágón, amely nem ment ilyen simán 14 nappal később. Sőt, egy Inzaghi lőtte büntetőt követően már csak egy gólra voltak az egyenlítéstől a milánóiak a hosszabbítás ideje alatt, azonban Lars Ricken találatával bebiztosította a Borussia helyét a döntőben, Rotterdamban.

2002. 05. 04 – Szívbajos utolsó nap: A BVB hatodjára bajnok

2002. május 4. A jelenet felért egy drámai véggel a 2001/02-es szezon számára. A Dortmund az utolsó játéknapon 1 ponttal vezetett a Leverkusen, és 2-vel a Bayern előtt. A hazai találkozót a Werder Bréma ellen vívta a csapat, és a szurkolók hol fent, hol lent érezhették magukat, tükröt mutatva az egész szezonban tapasztaltaknak. Amoroso a felső lécet találja el, vezet a Werder, a többi mérkőzésen a riválisok az elejétől fogva dominálnak, csak hogy növeljék a nyomást, majd Koller egyenlít, Addo eltalálja a kapufát, míg a vonal mellett Emerson melegít. Majd Tiikuzu a nehezebb utat választotta, mikor egy gólszerzési lehetőség adódott, és ismét csak a kapufa állta útját a lövésnek.

Sammer a mérkőzést követően elmondta: „meg voltam győződve arról, hogy ez elment, hogy nincs visszaút a számunkra.” De jött Ewerthon, aki a már futó szezonban csatlakozott a csapathoz, és remekül mutatkozott be a St. Pauli ellen. Újra megcsinálta! Az emberek 49 másodpercet számoltak a pályára lépését követően, amikor belőtte a győztes találatot a 74. percben, elérve azt, hogy felrobbanjon a Westfalenstadion, ami előtte olyan csöndben volt, mint még soha. A Borussia Dortmund hatodik alkalommal lett bajnoka Németországnak.

2003. 09. 13 További fejlesztések: A Westfalenstadion bezár
Az újjáépítés harmadik fázisa kész. Mind a négy sarka a Westfalenstadionnak teljesen igénybe vehető. A Dortmundé immáron a legnagyobb és legszebb „futballszentély” egész Németországban. A Werder Bréma elleni mérkőzést (2-1-es győzelem) 80.500 szurkoló nézte, ezzel a második legnagyobb nézőszámot produkálva a Bundesliga történetében. December 3-án hivatalossá vált, hogy a stadion négy csoportköri mérkőzésnek, a negyeddöntőnek és az elődöntőnek ad otthont a 2006-os Világbajnokságon. A Dortmund elnöke, Dr. Niebaum elmondta, ez egy hatalmas megtiszteltetés a klub számára. 2004. január 30-án a stadion kapacitását teljesen kihasználták, mikor a Schalke 04 érkezett, összesen 83.000 tartózkodtak a helyszínen. De a fejlesztési költségeket a BVB nem tudta állni. A területet egy ingatlanfejlesztőtől bérelték, de annak reménye szertefoszlott, hogy a birtoklási jogot valaha visszavásárolhassa a klub. 2005 tavaszán a klub éppen, hogy megmenekült a csődtől.

A szurkolók a siker és a bukás hullámvasútján ültek az ezt követő években. Mivel a keretre szánt összeg a felére csökkent, a csapat megélt néhány nagyon sötét pillanatot is a pályán. Ezekben az időkben a kiesés réme is valós fenyegetést jelentett, de általában a klub a 7. és 9. helyek közt ingázott.

A 2007/08-as év volt a mélypont, mikor csak a 13. helyen zárt a csapat. Ennek a gyenge eredménynek az volt a legfőbb oka, hogy a csapat a Német Kupára fókuszált inkább, melyben a döntőbe jutottak, 1989 után először.