A Borussia Dortmund történelme – 2010-es évek

2010

Valószínűleg sokakat foglalkoztat a csapat történelme, hiszen a Borussia Dortmundot immáron több mint 100 éve, 1909-ben alapították meg. A csapat azóta számos eseményt megélt, jutott már mennybe, vagy épp toporgott a pokol tornácán, ami biztos, hogy nem egy átlagos klub nem egy átlagos életútjáról van most jelenleg szó. Jelen áttekintő a kezdetektől fogva öleli fel a klub legnevesebb történéseit napjainkig bezárólag.

2011. 05. 14 – Vissza a csúcsra

Míg a pályán kívül Hans-Joachim Watzke és csapata a klubot pénzügyileg stabillá tette, és 126 millió eurós adósságot rendezett, addig a pályán is jól alakultak a dolgok. Jürgen Klopp érkezett a csapathoz, aki új lendületet és célt hozott magával. A kupadöntőben ugyan szoros vereséget szenvedtek a Bayern ellen, de ismét kitárult az európai versenysorozatok kapuja a csapat előtt, 2003 után először. Klopp karakterével és futballfilozófiájával lenyűgözően hatott. Csapatát rendkívüli módon összeszedte, különösen otthon, ahol 2008/09-ben veretlenek maradtak, erre közel 20 éve nem volt példa. 59 pontjuk azt jelentette, hogy az UEFA-kupa kvalifikációról éppen csak, hogy lecsúsztak.

Az új filozófia, miszerint fiatal, sikerre éhes játékosok köré épül a csapat csak a kezdet volt. A csapat bejátszotta magát a futballszerető emberek szívébe egész Európában. Az ötödik helyet követően megszerezték a klub hetedik bajnoki címét is, az eddigi legfiatalabb kerettel. 2011. május 14-én a DFB elnöke, Dr. Reinhard Rauball Roman Weidenfeller kezébe adta a bajnoki serleget, és egy egész régió volt büszkeséggel teli. Dortmundban úgy ünnepelték azt a címet, mint ahogy azt soha egy városban sem tették azelőtt.

2012. 05. 12 A szurkolók örömmámora: a sárga-fekete boldogság

Az első dupla a klub történetében extázissal töltötte el a szurkolókat, és az érzés csak tetőzik a berlini finálé előtt.

A hármas sípszó a játékosokat és szurkolókat is teljes örömmel töltötte meg. A BVB drukkerek, akik elfoglalták a várost a mérkőzés előtt, a stadionban is kitettek magukért. A mi csapatunk, a mi bajnokaink – hallatszott mindenfelől az ordítás, mintha a Signal Iduna Park Berlinbe költözött volna.

Az Olimpiai stadion körül lármás zajként hallatszott a csapat hullámzása, melyet Norbert Dickel meg is nevezett. Csupán három perc telt el, és az addig észlelt légkör tovább fokozódott, miután Shinji Kagawa találatával a BVB vezetést szerzett, és a drukkerek ünnepelni kezdtek. A stadion rengett.

A Bayern drukkerei hamarosan észlelték, hogy csupán egy csapat uralkodik, és amíg a dortmundiak éljeneztek, a bajorok sírtak. Az egyetlen alkalom, amikor kétségek uralkodtak, egy rövid időtartamra tehető a 25. és 41. perc között. A stadion lélegzetét visszafojtva figyelte, ahogy Weidenfeller kiront a kapujából, hogy megállítsa Mario Gomezt.
A vége büntető lett, és Robben ezúttal betalált, nem úgy, mint hetekkel ezelőtt a Bundesligában.

Egy rövid ideig némaság honolt, majd a szenvedély, a hang és a támogatás visszatért. Ha van valami, amit a BVB drukkerei nagyon tudnak, akkor az az, hogy hogyan kell a csapat mögé állni, ha balul sülnek el a dolgok. Míg a Bayern elkezdte átvenni az irányítást, a sárga-feketék elutasították ezt a tényt, és meg lettek jutalmazva egy második BVB góllal. Ezt követően az eufórikus hangulat tetőzött, majd az emberek folyamatosan ölelgették egymást, sírtak és nevettek örömükben a történelmi, őrült eredmény láttán.

Mikor Franck Ribéry 2-4-re módosította az állást, a játékosok és a szurkolók is alig inogtak meg. Mitch Langerak, aki a sérült Weidenfeller helyére állt be, lenyűgöző volt, Robert Lewandowski mesterhármasával koronázta meg a varázslatos szezonját, és Mats Hummels – aki büntetőből gólt szerzett – volt az első, aki a szurkolókhoz rohant a hármas sípszót követően; ez volt az a meccs, amit csak és kizárólag egy csapat nyerhetett meg.

Minden BVB drukker számára nehéz dolog volt ezt elhinni. 5 gól, és 5 egymás utáni győzelem a Bayern ellen. Bundesliga és kupagyőzelem, és egy csapat tele rekordokkal. Mind figyelemreméltó, akárcsak az a parti, ami most kezdődött, és csak megy, és megy, és megy tovább.

<< 2000-es évek