A Borussia Dortmund történelme – 1909-es évek

1909

Valószínűleg sokakat foglalkoztat a csapat történelme, hiszen a Borussia Dortmundot immáron több mint 100 éve, 1909-ben alapították meg. A csapat azóta számos eseményt megélt, jutott már mennybe, vagy épp toporgott a pokol tornácán, ami biztos, hogy nem egy átlagos klub nem egy átlagos életútjáról van most jelenleg szó. Jelen áttekintő a kezdetektől fogva öleli fel a klub legnevesebb történéseit napjainkig bezárólag.

 

1909. 12. 20 – A viharos klubalapítás

Viharos jelenetek játszódtak le a „Ballspiel-Verein Borussia 1909” [Ball Sports Club „Borussia 1909”] megalapítását megelőző estén Dortmund északkeleti felében. Több, mint 40 tagja gyűlt össze a flurstraßei Katolikus Szentháromságnak 1900-ban az Oesterholzstraße 60 alatti „Zum Wildschutz” éttermében, hogy megalapítsák a „BVB”-t részben a sport iránti szeretetükből, részben pedig a Hubert Dewald káplán iránt érzett haragjukból, aki a háromságon belüli, ifjúságot érintő ügyekért volt felelős. Franz Jacobi, a fiatal klub szóvivője és alelnöke kijelentette: „1902 óta vagyok tagja az Ifjúsági Háromságnak, és 1906 óta játszunk a Weißen Wiese pályán. Minket, futballistákat rendszeresen támadott és rágalmazott a saját egyházunk 1906 óta. Nem fogunk többé beletörődni ebbe. Erre a klubra feltétlenül szükség van.” Dewald atya személyesen próbálta megakadályozni a klub megalapítását, sikertelenül. Mindazonáltal a megjelenése 20 lázadót eltántorított, így csak 18 igaz Borussia-tag vett részt az alapításban. A „Borussia” név a Steiger Straße utcai Borussia sörfőzdétől ered. A klub színei: piros alapon kék és fehér csíkok, fekete nadrággal párosítva. A klub ezt követően belépési szándékát jelezve felvette a kapcsolatot a Nyugat-Német Futballszövetséggel.

1919. 05. 24 – A BVB bejegyezteti a bíróság előtt a szervezetet
A Ballspiel-Verein ”Borussia 1909“ Dortmund tagja lesz a Nyugat-Német Futballszövetségnek, a Német Futballszövetségnek és a Német Atlétikai Szövetségnek is, köszönhetően annak, hogy bejegyeztették, mint klubszervezetet.

A klub elkötelezte magát a mellett, hogy az emberek fejlődjenek a futballban és egyéb fizikai játékokban. Több másik dolog mellett az alábbi szabályokat rögzítették:
Egy kihagyott tétmeccs megfelelő indok nélkül 1 német birodalmi márkának (Reichsmark, későbbiekben: RM) megfelelő bírságot von maga után. Késés esetén, szintén megfelelő indok nélkül ezen összeg 50%-a az, melyet a játékos köteles megfizetni.

A pálya elhagyása a csapatvezető engedélye nélkül 2RM bírságot jelent. A csapatvezető döntését mindenkor kötelesek elfogadni. Azon játékosok, akik nem követik az utasításait, kizárásra kerülhetnek a játékokból. Fokozottan tilos a dohányzás a játékok ideje alatt.

A legutolsó pont a közelmúltban zajlott események fényében különös jelentőséggel bírt. A „Körper und Geist” (Test és Lélek) magazin nem sokkal ezt megelőzően közölte le az alábbi cikket: „Megragadjuk az alkalmat, és szeretnénk felhívni a füves sportok szövetségének figyelmét arra, hogy szánjanak némi időt a saját játékvezetőik megfigyelésére. Jelen tudósítunk a közelmúltban szemtanúja volt annak, mikor egy versenykiírás során a bíró nyugodtan szemlélte a pályán zajló történéseket, miközben cigarettával a szájában pöfékelt. Ez nem túl pozitív hatást gyakorolhat a játékosokra és a nézőkre egyaránt.”

1913. 09. 08 – A BVB mérkőzését törölték a nyilvántartásból – a rossz méretű kapu esete
A BVB első csapata ezen a napon játszott egy hazai mérkőzést a Weißen Wiesében a VfB Dortmund ellen. A békés játék 1-0-s győzelmet hozott a Borussia számára. Wienke jegyezte a győztes találatot, azonban a győzelem okán érzett öröm kérészéletű volt. A játékvezető, meghallgatva a VfB játékosok panaszát egy, a közeli Wubbecke farmer által kölcsönadott mérőszalaggal megmérte a két kaput. Az egyik 22 cm-rel alacsonyabbnak bizonyult az előírtnál, így a találkozót érvénytelenítették.

1913. 01. 11 – A klubtagok csapatot formálnak
A BVB tanácsa ezen a napon fontos döntés elé került a Wildschutzban zajló találkozásuk során. Az ezt követő péntektől kezdve minden héten nyilvános gyűlést tartottak annak érdekében, hogy további embereket vonjanak be a sportügyekbe.

Ezeken az üléseken azt javasolták, hogy a csapatok kapitányai hirdessék ki választásaikat a közelgő mérkőzések előtt, hogy meg tudják vitatni a döntéseket. Ha bármilyen nézeteltérés támadt a döntések kapcsán, a tanács szavazást tarthatott ezzel kapcsolatban