Borussia – Klub információk

Ballspielverein Borussia Dortmund (Labdarúgó-egyesület Borussia Dortmund), röviden csak BVB. 1909. december 19-én alapították a klubot, mely a német labdarúgás történetének egyik legsikeresebb csapata. A csapat a német Bundesligában szerepel. A 2014/15-es szezonban a hetedik helyen végeztek. Történetük során 8 német bajnoki elsőséget, 3 Német Kupát, 5 Német Szuperkupát, 1 Bajnokok Ligája győzelmet, 1 KEK-et és 1 Világkupát nyertek. 1974 óta a Westfalenstadion a csapat otthona – későbbi nevén Signal Iduna Park. Ez a stadion a legnagyobb Németországban, Európában pedig a hatodik legnagyobb.

A Dortmund és a Schalke csapata között már régóta rivalizálás folyik, és a két csapat közötti mérkőzéseket általában “Ruhr-vidéki” derbinek, vagy “Revierderby”-nek nevezik. A Borussia Dortmund mottója: “Echte Liebe.”, azaz “Igaz Szerelem”.

A BVB Borussia Dortmund jelenlegi elnöke Dr. Reinhard Rauball 2004 óta. A csapat edzője a német származású Thomas Tuchel, s munkáját Arno Michels és Benjamin Weber segíti. Tuchel 2015-ben vette át a csapatot a hét év után elköszönő Jürgen Klopptól. Irányítása alatt a csapat a bajnokságban jelenleg második, és az Európa-Liga küzdelmeiben vezeti a csoportját.

Megemlítendő a 2010-11-es szezon, amikor is bajnoki címet ünnepelhetett a klub, mely története során 8-szor hódította el a “Salátástálat“. A 2011/12-es szezon is fontos, hiszen ekkor történelmi  duplázást vitt véghez a csapat – megnyerte a Német Kupát és a bajnokságot is egyaránt! A 2012/13-as szezon ismételten történelmi jelentőséggel bír, hiszen 1997 után újra a Bajnokok Ligája döntőjébe jutott a csapat, ám a döntőt 2-1-re elbukták a “darazsak” a Bayern München ellen.

A klub hagyományos szerelése a sárga mez és fekete nadrág, amihez általában sárga-fekete sportszár párosul. Az idegenbeli mezük általában fekete alapon sárga színben, citromsárga nadrággal és fekete sportszárban pompázik.