Borussia – Szurkolók

A Borussia Dortmund csapatát tekintik a németek az ország jelentőseb sikerének. A csapat legnagyobb és legjobb futball csapat egyike a világon. Zászlósrajongók hada, akik magukat a legjobb és leghűségesebb rajongóknak vallják magukat.

Sok-sok éven át a Westfalenstadion (szerk.: mai neve Signal Iduna Park) adott otthont a mérkőzéseknek, amelyet itt játszott hazai pályán a Dortmund együttese. Évről-évre növekedő tendenciát mutat a rajongók száma a Dortmund körében, s ezáltal a nézőszám is gyarapodik egyre jobban. Német rajongókon kívül megemlítendő a lengyelek száma is, akik szintúgy szoktak mérkőzéseket megtekinteni élőben a helyszínen is, elvégre három játékosuk is képviseli őket: Lukasz Piszczek, Jakub Blaszczkykowski és Robert Lewandowski.

Szinte majdnem minden évben rengetegen vásárolnak szezonális jegyet is, több mint 45 ezren. 2007-ben az összes ilyen szezonális jegy elérte az 50 ezret is! Hivatalosan kb. 650 fan klub van bejegyezve a Borussia Dortmund-hoz kötődően a világon. A Borussia rajongók régóta szimpatizálnak a Celtic FC gárdájának szurkolóival is. A skót és a német rajongók között (Celtic és Dortmund) a mai napig is nagy barátság van. Hasonló a két csapat sála is, mindkettő “csíkos” kivitelezésű.

Riválisok: Elsőként a Bayer Leverkursen gárdájáról pár mondatban. A “gyógyszergyári csapat” eddig összesen 6 fővel erősödött, és 11 játékos igazolt el. Az érkezők között megemlítendő André Schürrle, aki a válogatott csatára is egyben. Évek során a Bayer Leverkursen fontos meghatározó játékosokat veszített el az elmúlt pár évben, ilyenek pl.: Arturo Vidal – Juventus, Richar Sukuta Pasu – Kaiserslautern és az ex-liverpooli legenda, Sami Hypiä visszavonult a professzionális labdarúgástól.

Ellenben a “gyógyszergyáriakkal”, – a Bayern München, nem hogy gyengült, inkább erősödött. Kiemelendo, hogy a szintén rivális csapattól, a Schalke 04 csapatától kb. 19.000.000 euróért leigazolták a német válogatott első számú hálóőrét, Manuel Neuert. Mellettük két játékos is a Bayern játékosa lett, nevezetesen Nils Petersen a német 2. osztályú Bundesliga gólkirálya, és az ex Manchester City-i játékos, Jerome Boateng. Ezenfelül Takashi Usami illetve Rafinha csatlakozott a német sztárcsapathoz. Erősítés mellett, kisebb érzékeny veszteségként könyvelhetjük el Miroslav Klose, Hamit Altintop, Mehmet Ekici, Thomas Kraft és Adreas Ottl eligazolását.